Showroomkeukens: tips bij aankoop

Hier vindt u tips en aanwijzingen bij de aankoop van een showroomkeuken.

Wat zijn showroomkeukens?

Informatie over keukenontwerp %

Waarschijnlijk kent u de keukententoonstellingen in keukenstudio's of meubelhuizen, waarin showroomkeukens gepresenteerd worden. De showroomkeuken wordt ook wel eens uitverkoop keuken genoemd. Deze showrooms worden gebruikt om de aangeboden keukens tastbaar te maken en om de verkoop te stimuleren. De getoonde modellen moeten regelmatig plaats maken voor de nieuwste modellen en worden dan gunstig verkocht. Om deze reden worden meestal de voorlopers op de meest recente modellen als showroomkeuken in de uitverkoop aangeboden. Deze zijn door de fabrikant meebetaald waardoor u als eindklant een echt koopje op de kop kunt tikken. Een showroomkeuken is daardoor ook een verstandig alternatief voor een tweedehands keuken.

Waarom een showroomkeuken?

Informatie over keukenontwerp %

De voordelen zijn duidelijk: showroomkeukens worden vaak met kortingen van 50 % en meer aangeboden, bijvoorbeeld wanneer er een nieuw model wordt ingevoerd. Dit kan zeer de moeite waard zijn, mits de showroomkeuken zonder grote wijzigingen in uw ruimte past. Het lastige is dat aanrechtbladen bijna nooit precies in uw bestaande ruimte zullen passen. Kleine verkortingen zijn mogelijk, maar desondanks is het bijna altijd noodzakelijk om het aanrechtblad opnieuw op maat te maken. Showroomkeukens zijn goedkoop en toch nauwelijks gebruikt; een goede showroomkeuken houdt het nog tientallen jaren vol. Bovendien zitten er altijd modieuze en actuele modellen tussen, waarvoor nog een tijd lang reserveonderdelen te bestellen zijn. De koop van een showroomkeuken is zeer transparant: u krijgt precies de keuken, die u in de showroom opgebouwd hebt zien staan.

Veel speciaalzaken leveren de keuken indien gewenst aansluitend bij u thuis af en nemen opbouw en montage over. Het is echter uw goed recht om te proberen te verhandelen over de prijs van zulke diensten. Soms wordt montage namelijk niet expliciet aangeboden. Ook kunt u de verkoper wijzen op uw eigen klusvaardigheden wanneer de montage ongewenst bij de prijs inbegrepen is.

Showroomkeuken inclusief service en inbouwapparatuur?

Showroomkeuken inclusief service en inbouwapparatuur?

Vaak zijn bijpassende keukenapparaten niet in de totaalprijs van een showroomkeuken opgenomen. Hier moet u op de kleine lettertjes letten.

Met al deze voordelen is het dus altijd de moeite waard om uw keukenverkoper te vragen, of er nog een showroomkeuken aangeboden wordt, ook als er officieel geen aanbiedingen in de winkel te vinden zijn. Vaak is het mogelijk, om samen een oplossing te vinden.

De beurskeuken

Een beurskeuken is een uitzondering. Op beurzen van de keukenbranche moeten natuurlijk ook modellen ter demonstratie tentoongesteld worden. Aan het einde van de beurs worden deze voorbeeldkeukens vaak verkocht en als bezoeker van de beurs kunt u deze eventueel direct aanwinnen. Daardoor ontstaat natuurlijk het nadeel, dat u een snelle beslissing moet maken. De mogelijkheid bestaat echter ook om met de verkoper over een showroomkeuken op maat te praten. Dit betekent dat u samen de nieuwe keuken ontwerpt - voordat u deze thuis krijgt, fungeert deze als voorbeeldkeuken op een beurs. Ook deze optie draagt bepaalde financiële voordelen met zich mee, vergelijkbaar met die van een keuken in de uitverkoop.

Nadelen van showroomkeukens

Maar even belangrijk is het voor u, om de nadelen van een showroomkeuken precies te kennen. Deze beginnen bij de demontage en het transport van de tentoongestelde keuken, waarbij natuurlijk altijd ongelukken kunnen gebeuren, die de keuken beschadigen. Bovendien kunnen de vele compromissen die bij een goedkope showroomkeuken gemaakt moeten worden ervoor zorgen dat de tevredenheid met de nieuwe keuken niet optimaal is. Ook is bij een showroomkeuken de binnenuitvoering vaak solide en hoogwaardig, maar vaak niet op de laatste stand.

Nadelen van showroomkeukens

Het belangrijkste onderwerp is de aanpassing. Het is bijvoorbeeld vaak zo, dat het aanrechtblad en de uitsneden of deuraanslagen niet in uw ruimte passen of er aanvullende onderdelen nodig zijn. In dat geval betekent dit vaak een grote financiële investering en tijdinvestering. Bovendien staat u een ontwerpuitdaging te wachten. Vaak zijn aanvullende onderdelen niet meer nabestelbaar in de juiste kleur. U kunt eventueel op onderdelen in harmonisch passende kleuren terugvallen. Het komt ook vaak voor dat de optisch aantrekkelijke onderdelen op een plek zitten, waar ze in de nieuwe context niet zinvol zijn, terwijl ze op een andere plek goed zouden passen, maar ontbreken. Als het bijvoorbeeld om een granieten aanrechtblad gaat is het probleem hetzelfde - en kan duur uitvallen. Als het werkblad uit de showroomkeuken niet past en u de ontbrekende delen niet met een ander, passend materiaal kunt aanvullen, kan het zijn dat u het hele aanrechtblad moet vervangen.

Samenvatting: showroomkeuken ja of nee?

Dit zijn allemaal afwegingen die u moet maken, voordat u om geld te besparen voor een showroomkeuken kiest. Afhankelijk van de omstandigheden, en hoe goed de keuken in uw ruimte past, kan een showroomkeuken een echt koopje of een grote ontwerpuitdaging betekenen.

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!