1. Eerste beslissing: prijssegment, fabrikant, materialen en fronten uitzoeken

1. Eerste beslissing: prijssegment, fabrikant, materialen en fronten uitzoeken

Ten eerste moet u zich afvragen: moet uw nieuwe keuken puur een werkterrein zijn? Wilt u liever een aparte keuken? Of is een gezellige, groots opgezette woonkeuken de bedoeling? Misschien zelfs wel als landelijke keuken? Of toch liever een moderne, puristische designkeuken? Heeft u kleine kinderen en moeten fronten en materialen daarom bijzonder stevig zijn? Of droomt u van een makkelijk schoon te maken keuken, die u veel tijd en moeite bespaart?

Afhankelijk van de persoonlijke eisen en designvoorkeur kunt u kiezen uit fronten in massief hout, echt hout, glas, roestvrij staal, kunststof, folie, laminaat, gelaagd kunststof en lak, die ook weer in verschillende prijsklassen worden aangeboden. Zie voor meer informatie onze Infopagina materiaal over de talrijke materialen en hun relevante eigenschappen.

Moderne witte keuken

Het voordeligst zijn de eenvoudige kunststof fronten met gelijmde kanten. Net iets duurder zijn foliefronten, zowel mat als glanzend, laminaat en gelaagd kunststof, hout, glas en lak. Volhouten keukens, gelakte houten keukens (meer over houten keukens) en hoogglans keukens zijn in het algemeen relatief kostbaar.

Maar niet alleen het materiaal, ook de kwaliteit van de fabrikant beïnvloedt de prijs van de keuken. Net als bij elk ander product geldt hier: hoe hoogwaardiger en bekender het merk is, hoe duurder de aan te schaffen goederen zijn. Daarbij moet wel gezegd worden dat de merkfabrikanten voor de hoge prijs ook veel bieden: vaak leveren zij behalve de fronten ook het complete palet aan zijwanden, sokkels, zijvlakken en vaak nog veel meer. Op deze manier kan de keuken consequent en als eenheid geheel naar uw eigen smaak vormgegeven worden, zonder dat u compromissen moet sluiten omdat bepaalde delen niet leverbaar zijn.

2. Tweede stap: ruimte opmeten en details bepalen

Bij het opmeten van de ruimte waarin uw nieuwe keuken moet komen, dient u er goed op te letten, dat er gemeten wordt van wand tot wand en dat alle inhammen, hoeken en bochten vastgelegd worden. Leg ook alle hoogtes van de ruimte, de raamnissen en eventuele vooruitstekende delen vast, zoals bijvoorbeeld bij een schouw. Heel belangrijk bij het ontwerpen van een keuken is ook de plaats van alle aansluitingen (als ze er al zijn) en verwarmingselementen, evenals ten slotte de positie van deuren en vensters en hun hoogte.

3. Derde overweging: aansluitingen bepalen

Bij nieuwe keukens of bij een complete renovatie heeft u een belangrijk voordeel bij het ontwerpen: u bent flexibel en kunt de aansluitingen aan de hand van het keukenontwerp laten aanleggen. Bij een gedeeltelijke renovatie moet u (laten) controleren of de aansluitingen eventueel anders geplaatst kunnen worden.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de aansluitingen voor water en gas. Deze dienen altijd zeer precies te worden aangegeven op het keukenontwerp, aangezien een latere verplaatsing meestal veel moeite kost en hoge kosten met zich meebrengt.

Elektrische apparatuur zoals vaatwasser, fornuis met kookplaat, bakoven of combi-apparaat, de eventueel ingeplande wasmachine of droger dienen uit veiligheidsoverwegingen altijd op een separaat stroomcircuit te worden aangesloten.

4. Vierde stap: kiezen voor een keukenvorm

De keuze van de keukenvorm is afhankelijk van het aanbod, evenals van uw individuele wensen met betrekking tot ruimte en plaats.

De L-vormige keuken

Een van de meest geplaatste, meest geliefde en probleemloze keukenvormen is de L-vormige keuken, oftewel hoekkeuken. Deze kan in bijna elke ruimte worden geplaatst. Meestal bevinden zich bij deze vorm van keukenontwerp aan een eind van de L-opstelling een of meerder hoge kasten. Op deze wijze ontstaat een samenhangend, groter werkblad. De bergruimte in de hoek, waar de beide keukengedeeltes samenkomen, kan door een speciale hoekkast goed worden benut. Vaak biedt de hoekkeuken ook nog plaats voor een aparte eettafel.

De ééndelige keuken

De ééndelige keuken is ook in zeer veel huishoudens te vinden. Hij kan ook bij weinig ruimte worden ingepland, aangezien er slechts één achterwand nodig is. Om meer bergruimte en werkbladruimte te creëren, kunnen bij deze keuken diepere onderkastjes en een bijzonder groot aanrechtblad (bijv. 75 cm) opgenomen worden in het ontwerp.

De tweedelige keuken

Voor kleine ruimtes is de tweedelige keuken handig. Deze wordt meestal als een echte werkkeuken ontworpen en geplaatst tegen twee tegenover elkaar liggende wanden. Tussen de keukendelen dient een minimale afstand van 1 m (maar beter nog 1,20 m) te worden aangehouden om zonder problemen de laden te kunnen openen en apparatuur te kunnen beladen.

De U-vormige keuken

De U-vormige keuken kan worden geplaatst in ruimtes met een deur en een raam. Speciale hoekkasten kunnen hier goed worden geplaatst en het belangrijkste aanrechtblad kan direct voor het raam worden aangelegd, om zo het daglicht te benutten. Ook hier dient, net als bij de tweedelige keuken, voldoende afstand gehouden te worden tussen de tegenover elkaar liggende keukendelen.

De G-vormige keuken

De geliefde en groots opgezette G-vormige keuken is in principe een U-vormige keuken met een extra arm, die veelal wordt ingepland als bar of eettafel. Een dergelijk keukenontwerp is alleen geschikt voor grotere ruimtes en is bijzonder geschikt voor een woonkeuken of open keuken.

De eilandkeuken

Een steeds populairdere trend in keukenontwerpen is de gezellige en design-geörienteerde eilandkeuken. Deze kan in zijn basisvorm een een- of tweedelige, een L- of U-vormige keuken zijn waarbij dan een eiland geplaatst wordt. Dit eiland wordt graag als kookeiland met geïntegreerde bar ingepland en is ideaal voor grote of open ruimtes.

De meest gangbare en belangrijkste vormen voor keukenontwerpen staan u in onze online-keukenontwerper als kant-en-klare basismodules ter beschikking, zodat u hiermee aan de slag kunt.

5. Ontwerpstap: inbouwapparatuur en spoelbak kiezen

Bij deze beslissing speelt de omvang van de gewenste uitrusting een grote rol. Wilt u een standaard keukenopstelling of mag het ook wat meer zijn? Bovendien moet u bedenken wat de meest geschikte plaats is voor alle apparatuur. Bij de afweging kan onze Infopagina over het thema ergonomie u helpen. Veel apparaten kunnen bijvoorbeeld goed een hoekpositie innemen, terwijl andere op een voor uw rug gunstige positie geplaatst moeten worden.

Een andere belangrijke vraag is: hoeveel koel- en vriesruimte heeft u nodig en welk koelsysteem is het meest geschikt voor u? Daarnaast is bovendien de juiste plaats van de luchtafvoer van de afzuigkap van belang, evenals de vraag, of de wasmachine en droger ook een plekje nodig hebben in uw nieuwe keuken. Lees ook onze interessante tips en informatie over keukenapparatuur.

6. Zesde overweging: Hoge kasten, vitrines en eventueel een losse koelkast goed plaatsen

Als eerste moeten de grootste elementen van de keuken worden ingepast in het ontwerp, zodat alle andere meubels daarop aangepast kunnen worden. Hoge kasten kunnen als voorraad-, servies- en uittrekkast worden gepland. In hoge apparatuurkasten kunnen bijvoorbeeld de koelkast, vrieskast, bakoven, magnetron, stoomkoker, bordenwarmer, koffiezetapparaat maar ook een hoog geplaatste vaatwasser worden ondergebracht. Indien u kiest voor een vrijstaande koelkast of Amerikaanse side-by-side koelkast mag u deze bij het ontwerpen dus niet vergeten. Bij de plaatsing van dergelijke hoge kasten dient weer rekening gehouden te worden met de ergonomische uitgangspunten.

7. Zevende beslissing: onderkasten kiezen

De belangrijkste onderkasten zijn schuiflades en uittrekkasten. Bij voldoende ruimte is het inplannen van een afvalsorteersysteem in de kast bijzonder praktisch. Deze is eenvoudig van bovenaf te bedienen en afvalverwerking is een van de meest uitgevoerde handelingen in de keuken. Nog eenvoudiger wordt de verwerking, als u de afvalsorteerbakken direct onder het aanrechtblad plaatst. Zo kunt het afval eenvoudig in de afvalemmer vegen.

Het is zinvol om daarna de hoekkasten in het ontwerp te plaatsen en vervolgens de aanrechtkast met de vaatwasser en de kast met het fornuis. Ten slotte kunnen de tussenruimtes worden opgevuld met de gewenste andere kastsoorten.

8. Achtste stap: werkvlak plannen en aanrechtblad uitkiezen

Het werkvlak is het belangrijkste deel in de keuken en bij het ontwerp moet in ieder geval met het ergonomische aspect rekening worden gehouden. Het design van het aanrechtblad is uiteraard afhankelijk van uw eigen voorkeur. Op onze informatiepagina over Keuken-aanrechtbladen vindt u alle benodigde informatie over de meest populaire materialen voor aanrechtbladen.

Een nieuwe trend bij het ontwerpen van een keuken is het uit laten lopen van de werkvlakken in een buffet of bar, of direct ernaast een zitgelegenheid te creëren van hetzelfde materiaal als het aanrechtblad.

9. Negende ontwerpstap: bovenkasten kiezen

9. Negende ontwerpstap: bovenkasten kiezen

Bovenkasten worden overwegend aangepast aan de stijl van de keuken. In zeer moderne designkeukens zijn de bovenkasten meestal lang en klein van vorm. Vaak worden ze ook voor een beter wandverlichtingssysteem slechts spaarzaam gebruikt of zelfs helemaal weggelaten. In het kader van klassieke of rustieke keukenconcepten worden naast bovenkasten met normaal openende deuren afhankelijk van de stijl vaak glas-, jaloezie-, vouw-, klap- of schuifdeuren gebruikt.

Ook hier geldt weer: eerst de hoekkasten met eventuele opzetkasten plannen en daarbij goed op de breedte van de afzuigkap letten. Aansluitend dient u te bedenken welk soort bovenkast het beste past bij uw favoriete keukenstijl: glazen kasten, kleppen- of designkasten? Heeft u weleens gedacht aan een opvallende extra brede bovenkast?

Als deze vragen beantwoord zijn, kunt u de ruimte tussen de hoekkasten vullen met de gewenste soorten kasten, rekken en ook lege ruimtes.

10. Tiende overweging: inrichting van de nissen plannen

Met nis wordt de ruimte tussen het aanrechtblad en de onderkant van de bovenkasten bedoeld. Ze dienen niet alleen ter bekleding van de wand, maar zijn ook de basis voor hierop gemonteerde accessoires. Zo kunnen hier bijvoorbeeld decoratieve lichtsystemen, ophangstangen of andere functionele of designelementen worden aangebracht.

11. Elfde stap: afspraak maken – partner vinden – offerte laten maken

Nu heeft u als klant alles gedaan wat u voor de voorbereiding van uw nieuwe keuken kunt doen. Vanaf hier komt het aan op professionele ondersteuning. Maak een of meerdere afspraken voor een gesprek met de servicepartner van uw keuze en laat offertes maken.

Verdere catgeorieën bij ontwerphandleiding

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave