Materiaalinfo: keukenfronten

Welke keukenfronten en aanrechtbladen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types en materialen?

Een keukenkast bestaat uit twee zijwanden, een bodemplaat, een achterwand en een bovenplaat. Deze complete kast wordt corpus genoemd. Voor op de corpus zijn de fronten als deuren, schuifladen of uittrekkasten aangebracht.

Kwaliteit en materiaalinformatie

Basismaterialen

MDF-platen en spaanplaat

Het meest gebruikte basis- en draagmateriaal voor keukenmeubels, afgezien natuurlijk van massief houten keukens, is spaanplaat. Een gangbaar synoniem voor spaanplaat is MDF (Medium-Density Fibreboard, geperst board met een middelharde dichtheid). Deze platen onderscheiden zich door enorme stabiliteit en buigvastheid, zijn eenvoudig te verwerken en worden daarom graag gebruikt voor reproducties en versieringen.

Hoe worden MDF-platen (samengesteld uit hout, lijm, andere stoffen en water) gemaakt? De houtvezels worden met stoom verhit, in de refiner gedaan en gemalen.

Vervolgens wordt de vezelmassa gedroogd en in eenlagige platen geperst. Anders dan bij spaanplaat zijn de randen en het oppervlakte zeer fijn, omdat het porie aandeel gering is. Direct na de profilering kan de MDF-plaat bijvoorbeeld gelakt of van folie voorzien worden.

Let er wel goed op dat de fabrikant alleen hoogwaardige spaanplaat gebruikt die aan de E1-norm voldoet. Deze waarde geeft de toegestane formaldehyde-emissie aan en kan worden gecontroleerd aan de hand van het kwaliteitskenmerk E1.

HPL-platen

HPL betekent “High Pressure Laminate” en heeft betrekking op slijtvaste, vochtbestendige, voedingsmiddelenconforme, tot 200 °C hittebestendige en antistatische gelaagde geperste platen, waarvan de laagdikte 0,6 – 0,9 mm bedraagt. Ze kunnen worden vervaardigd in verschillende kleuren en structuren.

Daarvoor worden meerdere cellulosebanen met hardende (duroplastische) kunsthars doordrenkt en gelijkmatig van lagen voorzien. Voor het gewenste design zorgt de decorlaag, die gekleurd of bedrukt is. De decorlaag wordt in melaminehars gedoopt en de kernlagen in fenolhars. Vervolgens worden de lagen op elkaar geperst. Na het harden zorgen de verschillende kunstharssoorten voor een enorme stabiliteit en extreme hardheid. Bovendien hebben de kunststofplaten een oppervlakte zonder poriën.

Keukenfronten

Kunststof fronten en foliefronten

Vervolgens worden op het dragermateriaal thermoplastische en duroplastische lagen, laminaten of andere stoffen aangebracht. Er zijn verschillende soorten kunststof fronten: meliminehars fronten, foliefronten, etc.

Foliefronten hebben het voordeel, dat er een grote keuze aan kleuren en patronen verkrijgbaar is. De met kunststoffolie bedekte fronten zijn vanwege hun prijs zeer geliefd.

Aansluitend wordt op het dragermateriaal meestal geselecteerde thermoplastische kunststof folie, laminaat of gelaagde kunststof bevestigd. Deze kunststof fronten zijn door de prijs de meest geproduceerde en vaakst verkochte. Het is echter wel belangrijk om te weten, dat er bij foliefronten in het verleden altijd weer problemen waren: alhoewel er enorme verbeteringen zijn gemaakt op dit gebied, neigen ze er nog vaak toe, zich in de loop der tijd los te maken van het dragermateriaal, zijn ze bovendien niet zeer resistent tegen krassen en hitte en zouden daarom eerder gemeden moeten worden. Meer plezier zou u van een laminaatfront hebben, die door een melaminelaag extreem veel weerstand heeft.

Kunststof fronten met een laag van melaminehars zijn sterk, gemakkelijk te onderhouden en daarom zeer geschikt voor keukens, die veel gebruikt worden. Voordelig is dat de platen slijtagevast en resistent tegen chemicaliën zijn en ook niet verkleuren door langdurige blootstelling aan (dag)licht.

De sterkste fronten hebben een coating van fenolhars, decorpapier en een transparante deklaag. Gecoate fronten verkrijgen tijdens het productieproces een extreme hardheid. Omdat de platen aanzienlijk dikker en harder zijn dan foliefronten, zijn ze ook duidelijk steviger.

Lakfronten

Voor de eveneens zeer populaire lakfronten wordt de MDF-plaat afgelakt met twee-componentenlak, die uit een basislak en een verhardingslak bestaat. Daarna worden, afhankelijk van de vraag of u een mat of hoogglans gelakte, of een microlak-keuken wenst, bij het lakken en de aansluitende slijp- en polijstwerkzaamheden verschillende procedures uitgevoerd. Daarbij hebben alle lakbehandelingen twee gemeenschappelijke eigenschappen: een gelakt frontoppervlak is niet alleen bijzonder uitdrukkingsvol en mooi, maar ook zeer stevig en absoluut dicht verzegeld (de oppervlaktehardheid en krasbestendigheid komt overeen met die van autolak), de grotere hoeveelheid werk zorgt natuurlijk ook voor een iets hogere aankoopprijs.

Voor de eveneens zeer populaire lakfronten wordt de MDF-plaat afgelakt met twee-componentenlak, die uit een basislak en een verhardingslak bestaat. Daarna worden, afhankelijk van de vraag of u een mat of hoogglans gelakte, of een microlak-keuken wenst, bij het lakken en de aansluitende slijp- en polijstwerkzaamheden verschillende procedures uitgevoerd. Daarbij hebben alle lakbehandelingen twee gemeenschappelijke eigenschappen: een gelakt frontoppervlak is niet alleen bijzonder uitdrukkingsvol en mooi, maar ook zeer stevig en absoluut dicht verzegeld (de oppervlaktehardheid en krasbestendigheid komt overeen met die van autolak), de grotere hoeveelheid werk zorgt natuurlijk ook voor een iets hogere aankoopprijs.

Glazen fronten

Glazen deuren worden al lang als accentfronten in de keuken gebruikt. Daarbij gaat het meestal om doorschijnende glazen deuren, die op een aluminium frame zijn bevestigd en in talloze varianten worden aangeboden: als liseen- of framedeur met of zonder kleine raampjes en met verschillende soorten glas zoals helder, melk, master-carre, bunsen of eventueel gezandstraald glas.

Sinds relatief korte tijd wordt glas ook als volledige frontuitvoering steeds vaker gebruikt. Meestal wordt het uit veiligheidsoverwegingen gebruikte enkellaags veiligheidsglas (ESG) frameloos op draagmateriaal aangebracht. Het kan in alle kleuren worden gelakt en heeft een uitzonderlijk briljante uitstraling die in niets onderdoet voor een hoogglans front en is daarnaast bijzonder kras- en hittebestendig.

Echt houten fronten en massief houten fronten

Massief hout is het natuurlijkste materiaal voor fronten. Let op de juiste aanduiding bij de fabrikant. Vaak worden alleen frames van massief hout aangeboden en is de binnenkant gefineerd, dat betekent met 1 mm dikte op hoogwaardige spaan- of MDF-platen gelijmd. Deze gefineerde fronten worden aangeduid als echt houten fronten en kunnen worden gelazuurd, gebeitst, gepleisterd, geborsteld, gezandstraald, gepatineerd en met blanke of gekleurde lak aan actuele kleurentrends worden aangepast. Vervolgens worden de oppervlakken meerdere malen met een niet zichtbare beschermende laklaag verzegeld, deze wordt DD-lak genoemd. Massief houten fronten bestaan daarentegen volledig uit solide hout. Beide begrippen geven echter aan dat alleen de fronten, dus deuren, uittrekkasten of laden, van hout zijn vervaardigd, maar dus niet het corpus. Alleen bij volhouten keukens is ook het corpus massief.

Massief houten fronten, daarentegen, bestaan compleet uit solide hout. Soms is er i.p.v. van “massief hout” sprake van “volledig van hout”. In dat geval is ook het corpus van de meubels van massief hout, en niet alleen de fronten.

Roestvrijstalen fronten

Als favoriet materiaal voor de spoelbak en elektrische apparatuur heeft roestvrij staal al langdurig een vaste plaats in uw keuken. Maar wat in de professionele keuken al lang vaste praktijk is, kunt u nu ook in overweging nemen: een keuken met roestvrijstalen fronten.

Deze bestaan allereerst wel uit een dragerplaat, die vervolgens met een roestvrijstalen plaat wordt overtrokken. Aan de verwerking van de hoeken en zijkanten, waar de dragerplaat wordt verbonden aan de staalplaat, kunt u de kwaliteit van het product meestal direct herkennen.

Roestvrij staal heeft veel voordelen waardoor het een zeer geschikt materiaal is voor keukenfronten: het is niet alleen mooi om te zien, maar door zijn onverwoestbare en eenvoudig te onderhouden oppervlakte-eigenschappen ook functioneel en geschikt voor dagelijks gebruik. De keerzijde: natuurlijk zijn op een roestvrijstalen oppervlak vingerafdrukken en krassen duidelijk zichtbaar.

Acrylfronten

Een goed alternatief voor hoogglanslak fronten zijn de nog steeds in populariteit toenemende acrylfronten. Ze worden deels gemaakt van massieve acrylplaten of van een laag voorziene MDF draagmaterialen, die op hout gelijkende eigenschappen hebben en eenvoudig bewerkt kunnen worden.

Er worden inmiddels talloze designs aangeboden, variërend van uitdrukkingsvolle losse kleuren tot exotische trendy houtdecors. Ze hebben allemaal een bijzondere glans gemeen en dankzij hun prettige gebruikseigenschappen (glad, eenvoudig te reinigen, na het aanbrengen van de beschermlaag krasbestendig) zijn ze bijzonder geschikt als materiaal voor fronten.

Verdere categorieën bij materiaalinformatie

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!