Kwaliteitskenmerken van keukenmeubels

Ontdek hier de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een hoogwaardige inbouwkeuken en herken in de toekomst bij het kopen van een keuken zelf de kwaliteitskeuken!

Keukenmeubels worden aan diverse beproevingen blootgesteld. Alleen van een veilige en hoogwaardig vervaardigde keuken zult u langdurig plezier hebben. Ontdek bij ons, waaraan u een kwalitatief onberispelijke keuken kunt herkennen.

Keurmerken en certificaten

Er bestaan diverse keurmerken en certificaten die u kunnen helpen de kwaliteit in te schatten:

 • Het GS-keurmerk: dit staat voor gecontroleerde veiligheid. De TÜV, de Duitse vereniging die zich bezighoudt met keuringen, verstrekt dit predicaat na uitvoerige veiligheidsproeven.
 • ISO 9001 gecertificeerde fabrikant: de ISO 9001-norm duidt op bepaalde standaards in het kwaliteitsmanagement van een bedrijf.
 • Minimale eis: E1-norm bij spaanplaatdelen: heeft een keuken dit zegel, dan kunt u ervan uitgaan dat bij de vervaardiging van de spaanplaatdelen de emissierichtlijnen werden opgevolgd.
 • Het RAL-attest: dit levert het bewijs dat de leden van de Gütegemeinschaft Möbel e.V. Nürnberg omvangrijke tests in een neutraal onderzoeksinstituut hebben laten uitvoeren.

Algemene kwaliteitskenmerken

Let ook op deze positieve kenmerken voor het herkennen van een kwaliteitsfabrikant:

 • Als de goederen in Duitsland zijn vervaardigd, betekent dat altijd een hoge minimale standaard.
 • Hoe groter de keuze uit verschillende soorten kasten is, des te hoger kan de kwaliteit van de leverancier worden ingeschat. Bijzondere eisen worden bij deze fabrikanten zonder meer uitgevoerd (meestal tegen een meerprijs).
 • Zichtbare zijden van kasten, zijpanelen, verlichtingslijsten, planken en sokkels zijn verkrijgbaar in de frontuitvoering.
 • Fabrieksgaranties zijn vanzelfsprekend en worden duidelijk aangeboden. Langere garantieperiodes zijn vaak een teken van hoge kwaliteit.
 • Relatief eenvoudig te controleren is de beslagtechniek: let bij klapdeuren op verstel- en instelbare metalen scharnieren, evenals op automatisch en zacht sluiten. U herkent kwaliteitsfabrikanten aan het gebruik van driedimensionaal verstelbare klepscharnieren en de mogelijkheid de kastdeuren zonder gebruik van gereedschap te verwijderen.
 • Een deuropeningshoek van minimaal 105° duidt eveneens op een hoge kwaliteit.
 • Bij uittrekkasten kunt u de zijdelen en bodem controleren op stabiliteit. Schuifladen dienen uitgerust te zijn met metalen lijsten en volledig uittrekbaar te zijn. Ook automatisch sluiten van de laden en niet zichtbare rails behoren inmiddels tot een bepaalde kwaliteitsstandaard. Een werkelijke aanbeveling voor kwaliteit garandeert alleen een succesvol uitgevoerde constante belastingstest, die voor laden werd uitgevoerd met 25 kg en voor uittrekkasten met 40 kg belasting.
 • Bovenkasten en overige met kastplanken uitgeruste elementen dienen te beschikken over gatenrijen, zodat de planken verstelbaar en vast te zetten zijn. Met PVC overtrokken kastplanken met dikke, gelijmde kanten aan de voorkant zijn een teken van kwaliteit.
 • Let erop, of een variabele hoogteverstelling van de sokkel mogelijk is.
 • Moeilijker is het controleren van de kwaliteit bij de bewerking van de corpus, bij de fronten alsmede bij de bekleding en laklagen. Controleer altijd de afwerking van de zijden bij de corpus en fronten en let daarbij op netjes verwerkte en zacht afgeronde (niet scherpe) kanten.
 • Maatgevend voor de frontkwaliteit is het dragermateriaal. Een hoogwaardige MDF-front wijst op een hoge kwaliteit.
 • Vraag om de beschrijving van de lakopbouw uit het verkoophandboek van de fabrikant. Dit geldt ook voor de kunststofbekleding van de fronten.
 • Door het gebruik van folie daalt de kwaliteitsstandaard van een keuken. Dit is te herkennen aan een naad aan de binnenkant van de fronten.

Conclusie

In het algemeen geldt: bekijk de afwerking van de door u uitgekozen keuken goed na en laat de kwaliteitskenmerken goed beschrijven door de verkoper. Vertrouw op uw eigen indruk en vergelijk deze met de argumentatie van de verkoper.

Verdere categorieën bij materiaalinformatie

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!