Materiaalinformatie: aanrechtblad

Overzicht van de verschillende materialen die gebruikt worden voor werkbladen – met hun desbetreffende voordelen en materiaalkenmerken.

Er is geen onderdeel van uw keuken dat elke dag zo vaak wordt gebruikt als het aanrechtblad. Daarom dient dit vooral solide, geschikt voor dagelijks gebruik en eenvoudig te reinigen te zijn. Maar het aanrecht is ook een van de eerste onderdelen van uw keuken dat in het oog springt en daarom moet het dan ook voldoen aan bepaalde esthetische eisen.

Het gelaagde kunststof aanrechtblad en laminaat aanrechtblad

Het decor van een gelaagde kunststof en laminaat aanrechtblad is bijzonder divers. Er zijn al meer dan 150 verschillende decors op de markt, die verbluffend goed lijken op hun voorbeelden uit de natuur, of beton of graniet, ahorn of berk. Deze reproducties zijn bijzonder geschikt om een rustige en elegante uitstraling in combinatie met een klassiek keukenprogramma te bereiken. Afhankelijk van smaak en keukendesign zijn er echter naast steenreproducties en houtdecors ook decors in één kleur of in hoogglans maar ook bijzondere fantasie- en avonturendecors.

Het voordeel ten opzichte van natuurlijke materialen: op het blad van gelaagd kunststof of laminaat worden stoten beter opgevangen. Dat komt kwetsbaar serviesgoed en glazen ten goede.

Natuurstenen aanrechtblad

Natuursteen is een stijlzeker, ongekunsteld materiaal en wordt als tijdloos element bij het ontwerpen van een keuken ook graag gebruikt.

Granieten aanrechtblad

Vaak wordt voor het aanrechtblad graniet gebruikt. Omdat een granieten werkblad bijzonder waterafstotend, uiterst hygiënisch en bestendig is, zult u hier lang plezier van hebben. De natuurlijk ontstane structuurverschillen en kleurvariaties zijn van een tijdloze schoonheid en maken van elk aanrechtblad een unicum. Het granieten aanrechtblad is zonder problemen te combineren met andere materialen. Afhankelijk van het uiterlijk en de samenstelling wordt graniet in veel verschillende prijsklassen aangeboden en verkocht.

Marmeren aanrechtblad

Zeldzamer zijn marmeren aanrechtbladen. Dit elegante materiaal is niet bijzonder waterafstotend en dient hooguit te worden gebruikt op plaatsen, waar het niet direct in contact komt met water, daar er anders lelijke vlekken kunnen ontstaan.

Leistenen aanrechtblad

Deze natuursteen is een zelden gebruikte, bij kenners geliefde, veelzijdige en exclusieve grondstof voor aanrechtbladen.

Geïmpregneerde natuurlijke leisteen is bijzonder waterafstotend en reageert ongevoelig op de meeste reinigingsmiddelen. Door zijn structuur en donkere grijstint verkrijgt uw keuken een chique uitstraling.

Kunststenen aanrechtblad en aanrechtblad van minerale grondstoffen

Wie niet wil afzien van het aantrekkelijke uiterlijk van natuursteen maar tegelijkertijd ook een druk- en trekvast, hittebestendig, snijvast en voor vlekken ongevoelig materiaal voor zijn aanrechtblad wenst, doet er goed aan om te kiezen voor een aanrechtblad uit kunststeen of minerale grondstof.

Deze worden gemaakt door het mengen van gemalen natuursteen met een bindmiddel, bijvoorbeeld polyesterhars, dat aansluitend onder hoge druk wordt samengeperst. Afhankelijk van de wens van de klant kunnen ook kleurstoffen of kleine glas- of spiegelsplinters meegemengd worden. Natuurlijk is daarbij het grote voordeel tegenover natuursteen, dat de structuur, tekening en kleur van het kunststenen aanrechtblad bij het mengen volledig zelf bepaald kan worden. Maar pas op: niet altijd is een aanrechtblad uit minerale grondstoffen ook werkelijk beter geprijsd dan een uit natuurlijke grondstoffen.

Corian

Het meest bekende kunststeenproduct is het merkenrechtelijk beschermde Corian van DuPont. Door zijn eigenschappen is het naar voorkeur te vormen en samen te stellen en is het daarom de eerste keuze voor keukens, die net zo bijzonder en creatief dienen te zijn als hun bezitters. De uiterlijke waarden elegantie, helderheid en glans worden aangevuld door de bruikbaarheid: want Corian is absoluut egaal en vrij van voegen waarin zich vuil kan ophopen. Bovendien vervagen de kleuren van het massieve materiaal ook bij direct zonlicht niet. Het aanrechtblad wordt uit één gieting gemaakt, bij inbouw met speciale kleefstof samengevoegd en geslepen, zodat het als een voegloze, doorlopende eenheid te zien is. De gootsteen en het kookveld worden in het algemeen geïntegreerd geplaatst. Corian is verkrijgbaar in een groot palet aan kleuren.

Massief houten aanrechtblad en echt houten aanrechtblad

Een massief houten of echt houten aanrechtblad is de juiste keuze voor natuurliefhebbers en individualisten. Want zo een werkblad is niet alleen onvervalst en ecologisch onberispelijk, het geeft bovendien de zekerheid van een uniek product.

Er zijn talrijke productcategorieën en verwerkingswijzen beschikbaar. Wat voor u als klant echter belangrijker is bij de beslissing, is de grote keuze van de houtsoort. Wat past beter bij uw keuken en uw persoonlijkheid: een traditioneel ahorn aanrechtblad? Een warm en romantisch aanrechtblad van kersenhout? Of liever levendig trendy hout als Zebrano of noten?

Een massief houten aanrechtblad is de juiste keuze als u waarde hecht aan een bijzondere tekening, een aangenaam gevoel bij aanraking en niet in de laatste plaats aan ecologisch verantwoorde productpolitiek. De goede verzorging van een echt houten oppervlak is echter onontbeerlijk en daarbij tijdrovend, want als u lang plezier wilt hebben van een vlekkeloze en hygiënische keuken, dient u het houten aanrechtblad regelmatig te impregneren en bij de reiniging ook letten op de kieren, die zich van nature in het hout kunnen bevinden.

Roestvrijstalen aanrechtblad

Als favoriet materiaal voor de spoelbak en elektrische apparatuur heeft roestvrij staal al langdurig een vaste plaats in uw keuken. Maar wat in de professionele keuken al lang vaste praktijk is, kunt u nu ook in overweging nemen: een keuken uitgerust met roestvrijstalen aanrechtbladen.

Op een dragerplaat wordt aan de hand van de kwaliteit met verschillende kracht een roestvrijstalen plaat uitgetrokken en de kanten gevormd en gelast. Dit aanrechtblad wordt perfect door de ingelaste spoelbak en het kookveld, die geïntegreerd worden geplaatst. Ook dunne massieve roestvrijstalen aanrechtbladen zijn bijzonder stabiel, aantrekkelijk om te zien en worden daarom uit designoverwegingen steeds vaker gebruikt.

Roestvrij staal heeft veel voordelen waardoor het een zeer geschikt materiaal is voor aanrechtbladen: het is niet alleen mooi om te zien, maar door zijn onverwoestbare en eenvoudig te onderhouden oppervlakte-eigenschappen ook functioneel en geschikt voor dagelijks gebruik. De keerzijde: natuurlijk zijn op een roestvrijstalen oppervlak vingerafdrukken en krassen duidelijk zichtbaar.

Keramische aanrechtbladen

Een materiaal dat aanvankelijk voorbehouden was aan de ruimtevaart, doet tegenwoordig met al zijn innovatieve en praktische eigenschappen zijn intrede in onze keukens. Keramiek is hygiënisch, eenvoudig te onderhouden en sterk, trotseert alle weersomstandigheden en is ruim inzetbaar. Zonder de oppervlakte-eigenschappen te beïnvloeden kunt u uw keramieke aanrechtblad probleemloos met alle gangbare oplossings-, desinfectie- en reinigingsmiddelen schoonmaken. Het 100% natuurlijke product keramiek geeft geen afvalstoffen af en mag daarom volledig probleemloos in contact komen met levensmiddelen. Hoe de eisen voor uw keuken er ook uitzien, een keramiek aanrechtblad kan aan bijna alle situaties naadloos worden aangepast.

Betonnen aanrechtbladen

Keukendesigners hebben een traditioneel bouwmateriaal opnieuw ontdekt: beton is de nieuwste trend voor aanrechtbladen. De met een natuurlijke harde was duurzaam gemaakte licht betonnen platen stralen stabiliteit, talrijke mogelijkheden qua vorm en onvervalste kleurnuances uit.

Ieder oppervlak van een betonnen aanrechtblad is niet alleen kras- en schuurvast, maar vooral uniek: bij het mengen en gieten wordt de typische glans verkregen. Het behoort bovendien tot de karakteristieke eigenschappen van beton, dat in de loop der tijd zijn kleurenspectrum verandert. Vroeg of laat zal uw betonnen aanrechtblad overigens een bijzondere patina krijgen!

Het beton wordt beschermd tegen vlekken met natuurlijke verzegelingen en was. Voor de dagelijkse reiniging en verzorging is een zachte doek voldoende.

Glazen aanrechtbladen

Een stijlvol alternatief voor de klassieke aanrechtbladen biedt de grondstof glas. Glaskeramiek is al eerder in de vorm van kookplaten zijn zegetocht in onze keukens begonnen en iedereen kent de voordelen van het breukvaste, krasbestendige en ongecompliceerde materiaal.

Ook het glazen aanrechtblad verenigt al deze kwaliteiten. Het is hygiënisch, onderhoudsvrij, enorm makkelijk te reinigen en het enige materiaal dat krassen op een glasplaat kan maken, is een materiaal dat nog harder is: een diamant.

Uw glazen aanrechtblad kan niet branden en neemt geen vochtigheid op. Dat betekent dat watervlekken, uitgezette of golvende aanrechtbladen tot het verleden behoren. Eenmaal vervaardigd, veranderen de kleur en vorm van het glas nooit meer. Bovendien is het glazen aanrechtblad volledig reukloos en neemt zelf ook geen geuren op.

Natuurlijk zijn ook de uiterlijke waarden van glas niet te versmaden. Wenst u een extravagante, moderne keuken, die lichtheid uitstraalt en klaar is voor de toekomst? Dan is glas uw materiaal. Niet alleen het aanrechtblad kan uit glas worden vervaardigd, maar ook de daaraan grenzende achterwand. Met behulp van een speciale zeefdrukprocedure kan overigens een gewenst motief op het aanrecht of op de achterwand worden geplaatst. Aanrechtbladen en achterwanden uit enkellaags veiligheidsglas (ESG) verlenen uw keuken een uiterlijk met buitengewone klasse. Hierbij worden er aan uw vormgevende voorstellingsvermogen nauwelijks grenzen gesteld.

Verdere categorieën bij materiaalinformatie

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave