Landelijke keuken ontwerpen

Alles over landelijke keukens. De grote Special over landelijke keukens.

Begrippen, details & tips voor het ontwerpen van de keuken

Keukenfronten

De eerste stap naar de eigen landelijke keuken is altijd de keuze van de fronten. Alhoewel u met behulp van de juiste planning en accessoires bijna ieder keukenfront als basis kunt gebruiken voor een mooie landhuiskeuken, zijn er toch enkele frontuitvoeringen die zich op dit gebied al bewezen hebben. De meest geliefde landelijke keukenfronten zijn de zogenaamde cassettefronten of kaderfronten.

Deze kunnen, zoals hier, eenvoudig en recht zijn gehouden, maar ze beschikken vaak ook over gedraaide steekbogen of gestileerde bogen.

Steeds vaker ziet men in het landelijke keukensegment ook fronten met een horizontale of verticale panelenstructuur.

Wat betreft het materiaal voor de fronten, zijn natuurlijk fronten van hout of houtfineer vanwege hun natuurlijke uitstraling zeer geschikt, maar voor moderne landelijke keukens zijn ook kunststof fronten, acryl fronten of hoogglans fronten in opmars.

Aanrechtbladen
(natuursteen, massief hout, staafpatroon/butcherblock-aanrechtblad)

Naast het aanrechtblad van echt hout passen ook een natuurstenen aanrechtblad of een zeer modern butcherblock-aanrechtblad met levendig staafpatroon goed in de landelijke keuken.

Pilasters & zuilen

Decoratieve pilasters en zuilen behoren tot de belangrijkste onderdelen van het ontwerp, en kunnen afhankelijk van de stijl van de landelijke keuken worden gebruikt. Ze worden tussen de fronten, op de hoeken en aan het einde van de basisstructuur maar ook op de hoeken van keukeneilanden aangebracht en kunnen eenvoudig en recht zijn, of gedraaid en versierd.

Pilasters bij een keukeneiland
Pilasters bij een keukeneiland
Rechte pilasters
Rechte pilasters

Randlijsten en sierlijsten, balustrades en boorden

Een decoratief detail, dat in geen enkele landhuiskeuken mag ontbreken, is de randlijst. Deze zit als een kroon op de bovenste rand van de fronten van boven-, hang- of opzetkasten en rondt het basiselement speels af. Randlijsten zijn ook verkrijgbaar in nog opvallender vormen als sier- of decoratielijst met bewerkingen of ornamenten. Ook balustrades en boorden, een bredere en opvallender soort lijst, zijn in een landelijke keuken op hun plaats en dienen niet alleen als pure versiering, maar kunnen ook als plaats dienen waarop ander decoratiemateriaal wordt neergezet.

Ornamenten

Ornamenten kunnen naar hartenlust worden gebruikt als sierelement in uw landelijke keuken. Zowel gegraveerd in als geschilderd op de keukenmeubels, maar ook als wandversiering of deel van de verdere styling doen ze het goed.

Scharnieren, messing- en koperbeslag

Aangezien bij de landelijke keuken de liefde voor detail van groot belang is, moet ook aandacht worden besteed aan kleine decoratieve elementen als mooie scharnieren of bijzonder beslag.

Grepen en knoppen

Om de fronten af te werken is er een ruime keuze aan keukengrepen en -knoppen beschikbaar voor de landelijke keuken. Of u hierbij kiest voor nieuwe grepen uit de winkel, bijvoorbeeld mediterrane gevlochten grepen, of toch liever antieke en rijkversierde porseleinen knoppen van de rommelmarkt wilt, wordt geheel aan u overgelaten.

Keukenkranen

Kranen in uw landelijke keuken zouden niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk moeten zijn. Het hangt natuurlijk van de keukenstijl en de rest van de omgeving af welke kranen het beste bij de keuken passen. Als de fronten en ook de rest vrij terughoudend zijn of wilt u juist een overduidelijke nostalgische uitstraling hebben dan kunnen de kranen uiteraard ook opvallend en speels zijn. In een moderne landelijkekeuken staan echter bescheiden designkranen zeer goed.

Open rekken of rekken met uitschuifsystemen

Met name in de geliefde Finca-keuken worden steeds vaker open rekken gebruikt, bijvoorbeeld onder het aanrechtblad van het keukeneiland. Deze worden dan met decoratieve gevlochten manden gevuld, die niet alleen als bergruimte, maar ook als romantische decoratie-accessoire dienst doen. Veel merken bieden deze manden aan met moderne uitschuiftechniek, alsmede met bestek-, servies- of flessenindeling. Natuurlijk kunt u in de open rekken ook een mooi servies, flessen of karaffen, gekleurde schalen of andere keukendecoratie plaatsen.

Nisrekken, opzetrekken, afsluitrekken, consoles, bordenrekken

Rekken, stellingen en consoles zijn een belangrijk thema bij de landelijke keukensector. Deze aanvullingen op de keukenmeubels blazen uw keukenervaring leven in.

Rekken kunnen daarbij als onderdeel van een nis of direct op het aanrechtblad worden geplaatst of verspreid als leuke losse meubels aan de wanden worden bevestigd.

Vrijstaand keukenbuffet

Het traditionele dressoir heeft nog altijd zijn vaste plaats in de landelijke keuken. Het keukenbuffet onderscheidt zich in principe door een opzetkast met glasdeuren, twee of meer schuifladen onder het werkblad en een decoratief randprofiel, maar wordt tegenwoordig in allerlei, ook moderne, variaties aangeboden. Als authentiek meubel doet hij het altijd goed in combinatie met een mooie keuken in landhuisstijl.

Kasten met glas-in-looddeuren en kleine raampjes

Voor de bovenkasten, het keukenbuffet maar ook voor de deuren in uw landelijke keuken kunt u niet alleen traditionele glazen deuren aan laten brengen, maar ook kiezen voor glas-in-looddeuren of mooie kleine raampjes. U kunt hierbij kiezen uit een veelvoud aan vormen en motieven.

Keukeneiland

Niet alleen moderne design keukens pakken uit met een groot keukeneiland. Ook in de landelijke keuken kan dit een verrijking zijn. Verkrijgbaar in alle afmetingen en iedere gewenste vorm, kunt u deze bovendien laten uitrusten met een wijnrek of een baldakijn boven uw keuken laten zweven. Met oude pollepels, pannen of andere keukenspullen versierd, ontstaat een blikvanger, die zijn gelijke niet kent.

Butcherblock

Het butcherblock was ooit een professioneel meubelstuk voor slagers. Wat hier eerder als afschrikwekkend klinkt, wordt echter in uw landelijke keuken aantrekkelijk authentiek en praktisch. Eigentijdse butcherblocks zijn vaak ontworpen in modern staafpatroon en beschikken soms over wieltjes, zodat dit meubelstuk niet alleen kan worden gebruikt voor het snijden en voorbereiden maar ook voor het opdienen van de maaltijden.

Baldakijn

Als baldakijn worden de hangende delen bestempeld, die men op veel afbeeldingen van landelijke keukens midden boven het keukeneiland ziet hangen. Het kan hier gaan om een eigenlijk functieloze constructie uit metaal, of om een bekleed afzuigelement, dus een vrijhangende afzuigkap in landhuisdesign. In ieder geval kan het baldakijn dienen als houder voor pollepels, pannen of andere keuken- en decoratieartikelen.

Zitgroep

Zitgroep met hoekbank: bij de traditionele boerenhoeve is een passende eethoek met hoekbank niet weg te denken. Gezellig met beklede zittingen en rugleuningen of met op de keukenfronten afgestemde cassettevorm – een hoekbank nodigt uit tot samen eten, drinken, spelen en praten. Afgeronde voorkanten, uitgesneden ornamenten en mooie kussens zorgen voor de rest van de afwerking. Tegenwoordig zijn er vele varianten van moderne hoekbanken, die bijvoorbeeld uit diepe keukenkasten met zitplaatsen erop bestaan. Een grote, uitnodigende eettafel hoort natuurlijk bij een hoek- of zitbank.

Voor wie het nog eenvoudiger en moderner wil, is een vrijstaande zitgroep een goede keus. Hiervoor bestaat er een bijna niet te overzien aanbod aan tafels en stoelen die afhankelijk van de keukenstijl, perfect in een landelijke keuken passen.

Haard, tegeloven, houtoven

Een behaaglijk detail in het ontwerp voor de eigen landelijke keuken is een open haard, tegeloven of een praktische houtoven. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en bouwkundige mogelijkheden dient u hiervoor bij de specialist informatie in te winnen.

Apparatuur – modernste techniek in nostalgisch design

Natuurlijk bent u vrij om te kiezen voor echte nostalgie en echte landelijke, ouderwetse apparatuur voor uw landhuiskeuken te gebruiken. Het koken met een traditionele gietijzeren fornuis heeft ook zeker zijn charme.

Toch maken tegenwoordig vele merken moderne apparatuur, die zich qua stijl harmonieus in het concept van de landhuiskeuken laat inpassen. Een klassieker – het gasfornuis. Maar ook het elektrische fornuis of de stralingsgrill is beschikbaar in landelijk design. Ventilatoronderdelen, die in de ombouwkast kunnen worden ingebouwd, zorgen voor een technisch probleemloze ventilatietechniek in een qua stijl aangepaste, als schouw uitgevoerde afzuigkap. Deze bestaat zowel voor toepassing bij kookeilanden als voor gebruik bij een conventionele afzuigkap. Ook koel- en vrieskasten kunnen met behulp van de specialist worden aangepast aan het design van uw landelijke keuken, bijvoorbeeld door een bekleding met antieke meubelplaten. Ga voor al uw vragen rond het thema keukenapparatuur naar een expert in landelijke keukens.

Spoelbakken

Spoelbakken en gootstenen kunnen de absolute blikvanger van een landelijke keuken worden. In principe past natuurlijk ook een standaard roestvrij stalen spoelbak in de landelijke keuken, maar kijk toch eens naar de spectaculaire mogelijkheden zoals extra grote porseleinen spoelbakken, uit steen vervaardigde spoelbakken of romantische, vrijstaande spoelbakken.