Ergonomie: barrièrevrije keuken ontwerpen

Om ook mensen met beperkte bewegingsvrijheid de mogelijkheid te geven om zelfstandig in de keuken te werken, bieden veel keukenfabrikanten diverse soorten barrièrevrije of ook speciaal voor gehandicapten geschikte keukens aan. Deze kunnen zeer efficiënt en comfortabel zijn voor mensen in een rolstoel, lichamelijk beperkte senioren of mensen met andere beperkingen.

Voordeel barrièrevrije keuken

Het barrièrevrije keukenontwerp heeft tot doel alle keukenapparatuur, keukenmeubels en inrichtingsonderdelen voor iedereen bruikbaar te maken, ongeacht zijn of haar bewegingsvrijheid en zonder hiervoor speciale hulpmiddelen te gebruiken. Alle elementen en maatregelen dienen bij te dragen aan het optimaliseren van de ergonomie, het aanpassen van de keuken aan de eisen van iedere afzonderlijke gebruiker en om onnodige moeite en ongevallen te voorkomen. De keuken is absoluut een van de ruimtes in huis waar de meeste ongelukken gebeuren, maar het gebruik met een rolstoel of andere handicaps maken natuurlijk extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk.

Bij het thema barrièrevrije keuken staan de bijzondere en individuele eisen aan de ergonomie van de keukenmeubels op de eerste plaats. Dat blijkt al uit de term “barrièrevrij”, die inmiddels de aanduiding “geschikt voor gehandicapten” volledig heeft vervangen: het gaat er bij het ontwerpen van een barrièrevrije keuken om, door een specifieke opstelling van de keukenmeubels een optimale actieradius te garanderen, ook als er een rolstoel of ander hulpmiddel wordt gebruikt. Een ander criterium is de optimaal bruikbare bergruimte.

Waaruit een barrièrevrije keuken bestaat

Concreet zijn er vele verschillende elementen die zich bewezen hebben voor een barrièrevrije keuken, geschikt voor gehandicapten of voor senioren.

Verplaatsbaar, in hoogte verstelbaar, onderschuifbaar

Keukenwerkblad, roll-under

Met één druk op de knop zakken de boven- en hangkasten automatisch tot lichaamshoogte, enkele modellen kunnen ook naar voren worden gebracht en licht gekanteld worden, om zo een betere toegang te garanderen – ook vanuit de rolstoel. Het sleutelwoord is hier verplaatsbaarheid. Enkele keukenfabrikanten bieden bijna geheel in hoogte verstelbare keukendelen aan.

Onontbeerlijk is het onderschuifbare aanrechtblad en het onderschuifbare kookveld, dat zich bij diverse modellen ook in hoogte verstellen laat. De ontbrekende onderkasten worden door praktische rolcontainers vervangen, die net zoveel bergruimte bieden, maar een veel flexibelere oplossing vormen.

Spoelbakken en apparaten

Spoelbakken zijn vaak aan de voorkant schuin, om het uit de bak tillen van met water gevulde pannen te vereenvoudigen. Ovens, vaatwassers, espressomachines en andere elektrische apparataten worden op individueel aangepaste hoogte ingebouwd. De deuraanslag kan zijdelings worden gepland en telescopische uittreksystemen zorgen voor een comfortabele bediening. Als extra aanrechtblad of voor het plaatsen van hete platen of schalen bevindt zich vaak een uittrekbare plaat onder het fornuis op zithoogte. Ook koel- en vriesapparaten kunnen tegenwoordig aan barrièrevrije eisen worden aangepast en komen de gebruiker met schuifvakken tegemoet. De afzuigkap in de barrièrevrije keuken kan worden bediend met een afstandsbediening. Er worden bij voorkeur inductiekookplaten ingebouwd in de aangepaste keukens, aangezien deze een hoge mate van veiligheid bieden. De zogenaamde aanrijbescherming, een sensor, die aan het in hoogte verstelbare aanrechtblad is aangebracht om het terechtkomen op de rolstoel te voorkomen, is eveneens zeer belangrijk voor de veiligheid.

Design

Natuurlijk mag het design niet lijden onder de eisen van comfort en perfecte functionaliteit. De barrièrevrije keukens van de meeste fabrikanten zijn in alle gangbare variaties en designs verkrijgbaar en ook de uitrusting met keukenapparatuur van gerenommeerde fabrikanten is geen probleem.

In plaats van het aanschaffen van een compleet nieuwe keuken is het overigens vaak ook mogelijk de aanwezige keuken barrièrevrij te maken. Informeer hier eens naar bij uw vakkundige keukenpartner.

Verdere categorieën bij ergonomie

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!