Kleine keuken: Over het thema keuken ontwerpen

Waar moet op gelet worden bij het ontwerpen van een kleine keuken?

Bergruimte in de kleine keuken

In plaats van grote, logge afzonderlijke kasten kan voor de kleine keuken gebruik worden gemaakt van kast-, hangkast- of reksystemen die dienst kunnen doen als bergruimte maar ook als designelement. Ze worden vaak boven de werkplek of spoelbak aangebracht, zodat de ruimte aan de wand optimaal wordt gebruikt. Natuurlijk zijn ook klap- of schuifdeuren, die naar boven in plaats van naar voren kunnen worden geopend, een elegante oplossing voor kleine ruimtes en worden ze daarom graag gebruikt in een kleine keuken. Daarnaast staan er nog zeer hoge bovenkasten ter beschikking, voor nog meer bergruimte. In alle gevallen dient er altijd een minimumafstand van 60 cm te worden aangehouden tussen werkvlak en bovenkast, aangezien anders het werken wel erg onpraktisch kan worden.

Concrete voorbeelden van ontwerpen

De meesten kleine keukens worden ontworpen zoals deze hier, aangezien een enkel keukendeel vaak de beste oplossing is voor een kleine ruimte.

Enige onderkasten met veel uittrekmogelijkheden en plaats voor kookgerei bieden bergruimte, de boven- en hangkasten voor voorraden worden met voldoende afstand tot het werkvlak geplaatst. De apparatuur wordt bij voorkeur ondergebracht in hoge apparaatuurkasten, bijvoorbeeld een compacte magnetron of een 45 cm hoge bakoven boven de koelkast, maar ook boven elkaar. Op de tweede en derde afbeelding zorgen hoge kasten op highboardhoogte voor een luchtige uitstraling van de hele single-keuken en dienen ze tegelijkertijd als opstelvlak voor keukengerei en decoratie. Ook te zien zijn de als single-vaatwasser ontworpen vaatwasmachines. In het algemeen zijn de keukens zeer compact, met een sokkel en niet met een onderstel of voetjes ontworpen om een rustige, opgeruimde en dichte indruk te bereiken.

In de nisuitvoering kunnen praktische elementen zoals ophangingen en aflegvlakken worden geïntegreerd.

De clou van het eerste ontwerpvoorbeeld: de keukenopstelling kan achter een aan een rails bevestigde glazen schuifdeur worden verborgen. Dat is bijzonder praktisch voor kleine keukens die, zoals vaak het geval is, in de woonkamer geïntegreerd zijn.

Op dit ontwerp zien we een ander soort kleine keuken. Werkvlak, spoelcentrum en inductiekookplaat met 2 zones worden ondergebracht in een vrijstaand, zeshoekig kookeiland. Deze beschikt aan de zijkanten over uitschuifsystemen en kasten en daarnaast over inhammen die als open rekken kunnen worden gebruikt. Een combimagnetron/bakoven bevindt zich in een toegevoegde hoge apparatuurkast, evenals een servieskast die extra opbergruimte biedt. Het voordeel van dit keukenidee is het architectonische, open, moderne en lichte karakter. En toch heeft deze opstelling niet al te veel ruimte nodig.

Voorbeeld ontwerp 4: kleine keuken met eiland

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!