Keukenapparatuur voor de kleine keuken

Apparatuur in de kleine keuken – waar moet op gelet worden?

Naast voldoende bergruimte, kasten, uitschuifsystemen en rekken, speelt keukenapparatuur een belangrijke rol. In een ruimte met toch al weinig plaats is het bijzonder belangrijk de juiste verhouding van apparatuur, bergruimte en werkvlakken te vinden. Alhoewel het bij de kleine keuken gaat om een ontwerp, beperkt tot de essentiële elementen, moeten toch de 6 werkzones voorbereiden, koken/bakken, koelen, afwassen, opslaan en afvoeren hierin worden opgenomen. De volgende keukenapparatuur en ontwerpoplossingen worden daarom bij voorkeur gebruikt in de kleine keuken.

Teneinde het ruimteprobleem op te lossen en het werkvlak te vergroten, worden in de kleine keuken vaak kookplaten met een maximale breedte van slechts 60 cm gebruikt. Zelfs nog geschikter is een apparaat van slechts 30 cm breed en met slechts 2 kookplaten.

Als vaatwasser wordt een kleinere, zuinigere 45 cm single-vaatwasser genomen of ontbreekt deze geheel, aangezien er vaak weinig keukengerei wordt gebruikt en dit ook met de hand afgewassen kan worden. Hierbij wordt bij de meeste ontwerpen gebruik gemaakt van kleine spoelbakken en wordt afgezien van een afdruipvlak. Meer ruimte voor het werkvlak kan ook worden bereikt door middel van een in het afdruipvlak geïntegreerde snijplank, die direct bij de fabrikant besteld kan worden.

Ook compacte koelkasten met een klein vriesvak worden vaak gebruikt in minikeukens. Dit kunnen kleine inbouwapparaten zijn, maar ook een design-georiënteerde vrijstaande koelkast.

Wie ‘s avonds lang doorwerkt, wenst bovendien vaak een tijdbesparende en praktische magnetron om iets op te warmen. Deze apparaten kunnen ook ruimtebesparend en ergonomisch slim in hoge apparatuurkasten worden ingebouwd. Er worden niet alleen bakovens en vaatwassers geplaatst, maar ook een combimagnetron of moderne stoomkoker, die de maaltijden op zorgvuldige wijze bereidt of opwarmt.

Innovatieve, compacte apparatuur is bijzonder geschikt voor de kleine keuken. Er zijn bakovens, volautomatische koffiezetapparaten en magnetrons met een praktische hoogte van bijvoorbeeld 45 cm, die uitstekend met elkaar te combineren zijn en samen in een hoge kast niet veel bergruimte nodig hebben. Ook de geheel nieuwe compacte vaatwassers vormen een goede oplossing voor een kleinere keuken.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!