Minikeukens

De compacte keuken onder de kleine keukens: de minikeuken.

Minikeuken

Nog compacter, kubischer en praktischer dan de kleine keuken is de minikeuken. Hierbij gaat het om afzonderlijke componenten, zeer compacte systemen die opbergruimte en apparaten samen op de kleinste ruimte combineren.

In principe staan voor het ontwerp van een minikeuken alle types kasten en mogelijkheden van het normale keukenontwerp ter beschikking. Er bestaan echter ook minikeukenspecialisten die extreem ruimtebesparende modellen hebben ontwikkeld. Deze zijn zo compact en praktisch, bevatten in een klein, kubisch systeem alle voor het koken, koelen en afwassen noodzakelijke elementen, dat ze bijna doen denken aan een speelkeukentje voor kinderen.

Zoals op deze tekening te zien is, lijkt het wel één onderkast, die bijvoorbeeld koelkast, spoelonderkast en vuilniskast in zich kan hebben en waarop aan de bovenkant de spoelbak met afdruipvlak en een fornuis met twee kookplaten is bevestigd. Op een dergelijke beperkte ruimte zijn natuurlijk niet veel aardigheden en wijzigingen mogelijk, als men alle belangrijke werkzones wil onderbrengen.

Maar een minikeuken is in meerdere afmetingen, breedtes en uitvoeringen te verkrijgen en kan, afhankelijk van de ruimte en eisen, worden uitgebreid met meer bergruimte, een vaatwasser, een grotere kookplaat, een oven of een magnetron.

Bij een dergelijke minikeuken lijkt de belangrijke bergruimte erbij in te schieten. Een zeer elegante en vaak gebruikte oplossing om toch meer plaats in de ruimte te besparen, bestaat uit een vrijstaande vitrinekast, waar servies en glaswerk in kunnen worden ondergebracht. Een dergelijk keukenbuffet kan ook buiten de minikeuken in de woonkamer of gang worden geplaatst.

Zo bespaart u niet alleen ruimte in de keuken, maar kan de vitrinekast ook zeer mooi worden opgenomen in het ruimtelijke concept van de woning en zo uw servies tot zijn recht laten komen.

Ook wat betreft servies en toebehoren, hebben vele fabrikanten gereageerd op de minikeuken-trend en bieden ze bijvoorbeeld bakvormen uit siliconen aan, die kunnen worden opgerold of in elkaar gedaan. Kookgerei, zoals pannen, is er ook met afneembare handgrepen. Ook op deze manier kan het ruimteprobleem direct aan de basis worden aangepakt.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!