Keukenontwerp: spoelbak en kraan

Spoelbakken en kranen vormen samen een praktisch en onontbeerlijk geheel. U wilt tenslotte na het koken en bakken dat alles in de keuken weer pico bello in orde is. Moderne spoelbakken hebben zelfs meerdere functies, wat het werk in de keuken duidelijk makkelijker maakt. We hebben hier alle belangrijke informatie over spoelbakken en kranen voor u samengevat.

Spoelbakken

Spoelbakken, ook wel gootsteen genoemd, worden aangeboden in allerlei materialen en ze kunnen zeer verschillende vormen hebben. Er zijn spoelbakken met een of twee bakken. Soms is daarnaast nog een klein gootsteen- of restbakje aanwezig en meestal behoort bij de spoelzone ook het afdruipgedeelte.

Spoelbakken worden overwegend rond of hoekig vervaardigd. Ze worden in het aanrechtblad geplaatst, meestal direct van boven. Alleen bij een granieten aanrechtblad kan de spoelbak als onderbouwbekken worden ontworpen en van onderen af worden geplaatst.

Ondertussen is het technisch mogelijk spoelbakken volledig vlak in te bouwen, d.w.z. dat spoelbak en aanrechtblad naadloos in elkaar overlopen. Dat heeft het voordeel dat er geen spoelbakrand meer is, die vroeger in de weg zat als je bijvoorbeeld kruimels wilde wegvegen.

Als u gekozen heeft voor een roestvrijstalen aanrechtblad kan de spoelbak daar ingelast of als eigen spoelmodule ingeplaatst worden.

Materiaalkeuze

De klassieke materialen voor de vervaardiging van spoelbakken zijn roestvrij staal of keramiek. Maar tegenwoordig bieden moderne composieten veel meer mogelijkheden. Met behulp van een gietprocedé worden door polymerisatie poriënvrije en robuuste spoelbakken gemaakt, die bestand zijn tegen stoten, hitte en alle in de huishouding gebruikte zuren en logen. Dergelijke spoelbakken worden onder verschillende merk- of handelsnamen aangeboden: silacron, silgranit, asterite, belquarz, fragranit, cristalite en silquarz zijn diverse merkaanduidingen voor spoelbakken uit een acryl/granietverbinding. Corian is een grondstof uit aluminiumhydroxide en acryl. Al deze composieten delen een enorme flexibiliteit en prettige oppervlakte-eigenschappen.

De spoelbak als multifunctioneel centrum

In deze tijd van vaatwassers heeft voor velen de spoelbak aan betekenis verloren, omdat er nog maar weinig dingen met de hand worden afgewassen. Maar de nieuwste generatie spoelbakken onderscheidt zich door meerdere gebruikstoepassingen: de multifunctionele gootsteen biedt extra werk- en voorbereidingsvlakken. Hier worden niet alleen groentes schoongemaakt maar ook bijna alle voor de maaltijd noodzakelijke voorbereidingen getroffen. Een volledig nieuw uitgangspunt presenteert bijvoorbeeld fabrikant FRANKE met zijn spoelbakconcept active kitchen. Hier draait alles om de centrale comfort-bak, die met behulp van meer dan 30 extra onderdelen, van de slacentrifuge en de rasp tot het vergiet, tot het actieve middelpunt van de keukenwerkzaamheden wordt gemaakt.

Kranen en mengkranen

Bij de kranen, die in de keuken bij de spoelbakken worden gebruikt, gaat het in de meeste gevallen om mengkranen met slechts een hendel, die eenvoudig en comfortabel met één hand te bedienen is.

Mengkranen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en tegenwoordig ook vaak in bijzondere designuitvoeringen. Kies uit glanzend verchroomde of mat verchroomde kranen, een echte roestvrijstalen mengkraan of een van messing. Ook kunnen er kranen van minerale materialen, precies afgestemd op uw spoelbak, in het ontwerp worden opgenomen.

Speciale mengkranen maken ook de precies passende montage onder een raam mogelijk. Om dit probleemloos te kunnen openen, zijn de kranen bijvoorbeeld door kantelen of door middel van een bajonetsluiting in te vouwen. Een hele moderne oplossing vormen de kranen die kunnen wegzinken in de spoelbak en daarna, meestal uit designoverwegingen, met een aantrekkelijke glasplaat of een te verschuiven werkblad worden afgedekt.

Kranen met een handdouche, uittrekbare, verlengde kranen zijn tegenwoordig steeds vaker in de keuken te vinden. Het voordeel ten opzichte van een normale kraan is duidelijk: ook vazen, pannen en andere grote dingen die voor de spoelbak te hoog of te groot zijn kunnen met de handdouche zonder problemen worden gereinigd of met water worden gevuld. Bovendien biedt de mobiele handdouche een makkelijke mogelijkheid de spoelbak zelf goed schoon te maken. Ook het afdruipvlak kan makkelijk met de handdouche worden schoongemaakt.

Bruisend water direct uit de kraan

Een uitvinding, die goed past bij ons moderne levensgevoel en het tijdperk van ‘convenience’, zijn de zogenaamde soda- of bruiswaterkranen, die dagelijks vers mineraalwater direct uit uw waterkraan aanleveren. Deze systemen worden eenvoudig op de aanwezige drinkwaterleiding aangesloten en voorzien het water met behulp van een carbonator naar smaak met meer of minder koolzuur. Het zo ontstane bruiswater laat u op termijn geld besparen. Bovendien valt het lastige slepen en opbergen van drankkratten weg.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!