Luchtafvoer – aanwijzingen, die een gecompliceerd ontwerp vereenvoudigen

Keukenontwerp: afzuigkappen en luchtafvoer

Ook de beste afzuigkap kan niet op volle kracht werken, als de luchtafvoer verkeerd gekozen of aangelegd is. Voor de straal van de afvoerleiding dient u uit te gaan van de maximale dwarsdoorsnede van het luchtafvoeraansluitstuk, die zich aan de afzuigkap bevindt. De dwarsdoorsnede mag daarbij nooit minder zijn dan 120 mm. Vermijd zoveel mogelijk onnodig veel slangen en vlakkanalen, evenals lange en ongelijke leidingen, elleboogbuizen en te dunne buizen. Daardoor ontstaat niet alleen te veel geluid, ook de werking van uw afzuigkap wordt erdoor verminderd. Gelijkmatige ronde buizen worden aanbevolen. Er kunnen ook kunststof spiraalslangen worden gebruikt, maar deze moeten bijzonder strak worden geplaatst. De binnenste doorsnede van de vlakkanalen dient wederom overeen te komen met de binnendoorsnede van het afvoeraansluitstuk en consequent te worden aangehouden bij de gehele afvoerleiding. Indien het nodig is om bogen of hoeken te maken, neem dan de ruimte hiervoor en voorkom scherpe knikken.

Voldoende aanvoer van lucht, bij voorkeur van boven, is voor de luchtverversing en daarmee voor de werking van een afzuigkap absoluut noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld worden gegarandeerd door een luchtrooster in de muur. Daarnaast dient u zich te houden aan de plaatselijke bouwverordeningen en andere wettelijke voorschriften.

De afgezogen lucht mag niet in haard- of rookkanalen worden geleid waar reeds gebruik van wordt gemaakt. Stilgelegde rook- of haardkanalen kunnen onder omstandigheden hiervoor gebruikt worden, overleg hiervoor vooraf met de erkende schoorsteenveger.

De keuze van het vermogen voor uw afzuigkap

Hier dient u op te letten bij de keuze van het juiste vermogen van uw afzuigkap

Er zijn enkele eenvoudige formules:

Optimaal vermogen = keukenafmeting in m³ x 6 – 12voudige luchtvervanging

Deze formule gaat ervan uit, dat circa 6 – 12 keer per uur het totale luchtvolume van een keuken vervangen moet worden. Ga altijd in eerste instantie van de laagste waarde uit, om een verhoging van het vermogen te kunnen bereiken indien dit nodig is.

Een voorbeeld: een keuken met 5m x 3,20m x 2,50m hoogte van de ruimte = 40 m³ (kubieke meter)

6-voudige luchtvervanging: 240 m³ (kubieke meter) / h (uur)

12-voudige luchtvervanging: 480 m³ (kubieke meter) / h (uur)

Een tip: om voorbereid te zijn op de praktijk in de keuken, telt u bij de officieel genoemde afvoervermogens altijd ca. 30% op!

Luchtafvoer bij gasfornuis

Een belangrijk advies bij het werken met een gasfornuis: als u alle gasbranders langer dan 15 minuten tegelijkertijd op de hoogste stand gebruikt, bestaat niet alleen het gevaar dat u zich bij het aanraken van het oppervlak verbrandt. Ook kan de afzuigkap beschadigd worden. Zorg er daarom voor, dat de afzuiging op maximaal vermogen werkt als u 3 of meer gasbranders tegelijkertijd gebruikt.

Open haard en andere op de schoorsteen aangesloten stookinstallaties.

In veel moderne en gezellige huishoudens staan tegenwoordig op gas werkende geisers, boilers en cv-ketels, evenals open haarden. Deze functionele elementen en woonaccessoires zijn verbrandingstoestellen die voor hun werking afhankelijk zijn van een aansluiting op een schoorsteen. Als u een van deze tegelijk met de afzuigkap laat werken, kan het gebeuren dat uit de ruimte waar bijvoorbeeld de open haard is de lucht wordt weggenomen. De onderdruk stijgt en daarmee ook het brandgevaar of een gebrekkige toevoer van verse lucht. De onderdruk in de ‘schoorsteenkamer’ mag niet meer dan 0,4 mbar bedragen. Daarom moet u erop letten, dat verbrandingslucht in de ruimte kan stromen, via niet af te sluiten toegangen, luiken of roosters voor frisse lucht.

Om er zeker van te zijn dat de juiste, veilige onderdruk wordt aangehouden, moet rekening worden gehouden met de luchtcirculatie in het hele huis. Als u hierover twijfels heeft, laat u dan adviseren door uw schoorsteenveger.

Geschiedenis van de afzuigkap

De firma Vent-A-Hood uit Dallas, Texas bracht in de jaren 40 de eerste afzuigkap voor thuisgebruik op de keukenmarkt. De Magic Lung, in het Nederlands “magische long”, was een sensatie op het gebied van keukenventilatie. De werking lijkt zeer op de klassieke schoorsteen boven de vuurplaats, vergelijkbaar met een schoorsteen met mechanische versterking. Daarmee was de afzuigkap een voor de hand liggende uitvinding in het technisch geavanceerde Amerika, die ook snel Europa veroverde.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!