Keukens van echt hout:

Alles over houten keukens. De grote special over houten keukens bij KeukenAtlas.

Moderne houten keuken met pijnboom fineer
Moderne houten keuken van geborsteld dik fineer van pijnboomhout. Keukenmerk: zeyko

Bij deze houten keuken hebben we te maken met een normale keuken met kaderfronten of gladde fronten met houtfineer oppervlakte. Sommigen noemen deze dan ook “fineerkeuken”. Hiervoor wordt een dunne houtlaag van ongeveer 1 mm op een drager zoals MDF of spaanplaat gelijmd. Het begrip “fineer” betekent zeer dunne (ca. 0,5 tot 8 mm dikke) houten platen, die van uiteenlopende houtsoorten gemaakt worden. Fineer wordt gemaakt door hout van een stam te zagen, snijden of schillen.

Deze fronten met echt houten fineer kunnen gelazuurd, gebeitst, gekalkt, geborsteld, gezandstraald en gepatineerd worden en met lak of gekleurde lak aan actuele kleurtrends worden aangepast. Vervolgens worden de oppervlaktes vaak met een onzichtbare beschermende laklaag verzegeld. Meervoudig verzegeld fineer van hout is resistent en gemakkelijk te onderhouden.

Er zijn ook houten keukens met kaderfronten, waarbij het kader van massief hout gemaakt is, de vulling echter gefineerd is. De term daarvoor is “deels fineer”.

Houten keuken bovenkast met schuifdeuren
Bovenkast met schuifdeuren van hoogwaardig notenfineer. Keukenmerk: zeyko

Het fineer kan zodanig op de fronten worden aangebracht, dat de tekening in lengte- of dwarsrichting loopt, waarbij bij doorlopend fineer meestal dwarsfineer wordt gebruikt – een optische oplossing, die vooral in de designkeuken en in combinatie met zakelijke, koele moderne materialen en stijlen wordt toegepast.

Het duidelijke voordeel van de echt houten keuken zijn de relatief geringe aanschaffingskosten. Vooral exotische en zeldzame houtsoorten zijn als volledig hout vaak heel duur en bovendien vrijwel nooit in de benodigde hoeveelheid beschikbaar. Het houtfineer is hier een voordelig en betrouwbaar alternatief dat weliswaar niet de complete beleving van de houtgeur en het houtgevoel biedt, maar wel warmte en natuurlijkheid uitstraalt.

Kwaliteitszegel 'Fineer'

Een leuke mogelijkheid die zich voordoet bij het gebruik van fineer, is het extravagante spel van kleuren en patronen. Het zogenaamde kunstfineer bestaat uit diverse ingekleurde en geperste stammen en geeft u de mogelijkheid uw echt houten keuken zeer individueel te ontwerpen.

Als koper van een keuken kunt u ook letten op het kwaliteitszegel ‘Fineer’, dat u als klant de mogelijkheid biedt om echt houtfineer te herkennen en het zo van kunststof fronten en overige houtimitaties te onderscheiden.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!