Volhouten keuken of volledig massieve keuken

Alles over houten keukens. De grote special over houten keukens bij KeukenAtlas.

Houten keuken van rood beukenhout (volhouten keuken)
Moderne houten keuken van rood beukenhout, vervaardigd door Pfister

Alleen hier krijgt u ook een complete houten keuken. Terwijl bij de echt houten keuken slechts de fronten of nog minder delen uit echt hout bestaan, beschikt de volhouten keuken over massieve houtcorpussen. Vrijwel alle delen van de keuken (met uitzondering van de achterwand en de ladebodems) dienen uit een houtsoort te bestaan, voordat het product onder de DIN 68871 Norm voor Volhout valt. In plaats van “Volhout” kan ook het begrip “Massief hout” worden gebruikt.

De volhouten keuken is geliefd om meerdere redenen. Geen enkel ander materiaal biedt de aangename, natuurlijke geur, de authentieke kleuren, de tekening alsmede de kostbare structuur en het gevoel van echt hout. Als u een zo groot mogelijke hoeveelheid natuur in huis wilt halen, is dit de juiste keuken voor u.

Bovendien is bij een volhouten keuken een lang keukenleven waarschijnlijker dan bij andere materialen, omdat hout een kwalitatief hoogwaardig materiaal is, dat zijn waarde behoudt. Bij het juiste onderhoud heeft u zeer lang plezier van een steeds levendig blijvende keuken.

Een gezond ruimteklimaat door het “ademende” en levendige materiaal is ook vaak de reden voor het aanschaffen van een houten keuken. Vooral voor mensen met een allergie wordt aanbevolen een keuken van echte bio-meubels van volledig hout te kopen, aangezien ze nog natuurlijk zijn en geen stoffen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Denk ook eens aan de ecologische voordelen: hout is een teruggroeiende en recyclebare grondstof en bij de vervaardiging van een houten keuken volgen de meeste keukenfabrikanten in dit segment milieuvriendelijke processen met beperkte uitstoot van schadelijke stoffen. Een compleet volhouten keuken is daardoor de juiste keuze voor milieubewuste mensen.

Door de prijs zijn compleet massieve keukens echter zelden te vinden in het assortiment van keukenfabrikanten, maar er is een reeks kleinere en middelgrote Keukenmerken die zich gespecialiseerd heeft in volhouten keukens. Hierover leest u meer op de volgende pagina’s.

Bij veel soorten hout kunnen ook problemen ontstaan door schimmelvorming en verrotting. Met name het aanrechtblad loopt hierbij risico, omdat dit immers dagelijks met vocht in aanraking komt. Bij het kiezen van een houtsoort en de verzorging dient u zich daarom altijd te laten adviseren door een expert op het gebied van volhouten keukens en ook in het dagelijks gebruik van uw houten keuken altijd zorgvuldigheid en reinheid in het oog te houden.

Alles bij elkaar is een volledig massieve keuken vaak niet een voordelige, maar voor natuurliefhebbers, aanhangers van de biologische gedachte of liefhebbers van een natuurlijke stijl toch de meest geschikte aankoop. Vraag het een tevreden bezitter van een volhouten keuken en hij of zij zal bevestigen, dat het de investering op alle fronten waard is geweest. Volhouten meubels en biomeubels zullen in de keukenbranche en in het gehele woon- en lifestylesegment toenemend populair worden.

Voorzover niet anders is aangegeven, zijn de afgebeelde keukens van de Firma Oster.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!