Onderhoud van uw houten keuken

Alles over houten keukens. De grote special over houten keukens bij KeukenAtlas.

Bedenk al bij het ontwerpen van uw nieuwe keuken, dat verschillende materialen specifieke zorg nodig hebben. Het juiste onderhoud van een houten oppervlak is een bijzonder belangrijk thema.

Alleen als u zeer zorgvuldig met uw echt houten aanrechtblad en uw echt houten fronten omgaat en de benodigde tijd in het onderhoud van uw houten keuken steekt, zult u lang plezier hebben van dit mooie materiaal.

Net als alle keukenfronten kunnen ook houten keukens zonder problemen worden behandeld met ieder huishoudelijk, in water oplosbaar schoonmaakmiddel. Vermijd echter schurende middelen en middelen die het oppervlak beschadigen. Pas ook op met schurende doekjes of sponsjes. Onderhoudsmiddelen op nitro- of kunstharsbasis kunnen de houten keuken beschadigen. Na het reinigen moeten de fronten altijd zorgvuldig worden drooggewreven, om uitzetten of verrotten te voorkomen.

Ook bij gelakt fineer of met een dunne beschermlaag overtrokken echt hout is het erg belangrijk om het oppervlak te ontzien. Overdreven veel onderhoud resulteert vaak in ongewenste slijtage van de lak, zodat invloeden direct op het hout van de keuken inwerken en dit beschadigd kan raken.

Voorafgaand aan de behandeling dient u deze op een onopvallende plaats uit te testen. Juist bij houten fronten is het erg belangrijk om te wrijven in de richting van de houtnerf. Alleen zo kan het vuil uit de poriën worden verwijderd, zonder daarbij het oppervlak onnodig te irriteren en te verstoren.

Het is ook belangrijk om te bedenken dat hout, als natuurlijk materiaal, soms onverwacht kan reageren op klimatologische omstandigheden.

Als de omgevingslucht te vochtig is, kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het hout uitzet. De ideale kamertemperatuur voor een houten keuken ligt bij ca. 23°C, de relatieve luchtvochtigheid dient 50-55% te bedragen.

Voor het bereiken van deze ideale waarden kunt u bijvoorbeeld luchtbevochtigers of kamerplanten gebruiken. Regelmatige controle met behulp van een vochtmeter en thermometer wordt eveneens aanbevolen.

De inwerking van licht kan de kleur van het hout in de loop van de tijd beïnvloeden. Dat is een normale reactie bij natuurlijk hout.

Meer over het onderhoud van uw keuken in het algemeen leest u hier.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!